2012 m. dėl neblaivių vairuotojų kaltės Lietuvos keliuose žuvo 27, sužeisti 374 žmonės. Pernai iš viso šalyje išaiškinti 12.164 atvejai, kai transporto priemonę vairavo neblaivūs vairuotojai.


Siekiant atkreipti dėmesį į šią vis dar opią visuomenės problemą, Lietuvos didmiesčiuose vasarą veikia socialinės instaliacijos - gedulingais vainikais išpuošti kapai skirti neblaiviam vairuotojui atminti.

Simbolinį kapą vainikuoja tikri laidotuvių vainikai su dažniausiai pasitaikančiomis neblaivių vairuotojų pasiteisinimo frazėmis, kurias akcijos iniciatoriams padėjo surinkti Lietuvos kelių policijos pareigūnai.

 

 

„Priemonės drastiškos, bet kitoks tonas spręsti šią socialinę problemą atrodo nebeveiksmingas. Reikia atkreipti visuomenės dėmesį į žiaurias avarijas, kurias padaro girti vairuotojai. Atstovaudami aludariams jaučiamės atsakingi ir norime, kad žmonės susimąstytų“, – sako Saulius Galadauskas, akciją inicijavusios Lietuvos aludarių gildijos prezidentas.

Birželį akcijos organizatoriai bendradarbiaudami su Lietuvos policija išrinko 12 frazių, kuriomis teisinasi išgėrę vairuotojai. Už visas šias frazes dvi savaites buvo galima balsuoti internete. Penkios daugiausia balsų surinkusios frazės ir buvo panaudotos instaliacijai – jos užrašytos ant autentiškų laidotuvių vainikų kaspinų.

Populiariausios frazės:

- Kojos nelaiko, todėl vairuoju (36%)
- Gėriau tik vieną bokalą alaus (15%)
-
Turėjęs namo parvežti draugas prisigėrė labiau už mane (12%)
- Suvalgiau prasto maisto, išgerti reikėjo dezinfekcijai (10%)
-
Naktį bijojau eit iki namų, o grįžti automobiliu atrodė saugiau (7%)

„Iš tokių paaiškinimų matyti, kad visuomenė vis dar per atlaidžiai žiūri į vairavimą išgėrus. Žmonės savo kaltės nepripažįsta, užuot gailėjęsi, jie sugalvoja keisčiausių, absurdiškiausių pasiteisinimų“,– sako S. Galadauskas.

 

Akcija miestiečiams padarė didelį poveikį – instaliacijoms buvo pasirinktos gatvės, kuriose įsikūrę nemažai barų ir kai kurie lankytojai į juos atvažiuoja automobiliais. Ši akcija jokiu būdu nėra nukreipta prieš pačius barus ar juos valdančias įmones.

„Akcija siekiame atkreipti ir aplinkinių dėmesį, tų, kurie pasistengia atkalbėti savo draugų ar pažįstamų sėsti prie vairo išgėrus; akcija skirta ir tiems, kurie neretai dar ir patys leidžiasi pavežami girto vairuotojo. Mes visi turime būti sąmoningi, kitaip realių pokyčių neįvyks“, – sako S. Galadauskas.