NAUJIENOS

Seime ketinama atšaukti metų pradžioje įsigaliojusį alaus ir sidro pakuotės bei stiprumo ribojimą

 Lietuvos aludarių gildijos vadovo, Sauliaus Galadausko, komentaras:

AKĮ pataisų, kuriomis ribojamas alaus ir sidro pakuotės dydis bei stiprumas, visiškas atšaukimas atsakingiems aludariams yra nepriimtinas, nes didžiosios įmonės ir dauguma mažųjų investavo į gamybos ir prekybos perorganizavimą, o atšaukus įstatymo galiojimą, investicijos taps niekinėmis.

Dėl naujo įstatymo į įrangos keitimą investavusiems aludariams naujos pataisos kainuos papildomai dar keletą milijonų litų ir niekais pavers visuomenės pastangas mažinti žalingą ir pavojingą alkoholio vartojimą.

Lietuvos aludarių gildija nepritaria Dangutės Mikutienės registruotoms AKĮ pataisoms, kuriomis sustabdomas minėtų pataisų veikimas.

Siūlome įstatymą tobulinti ir prašome pritarti Antano Matulo registruotoms pataisoms, kuriomis įstatymas patikslinamas ir panaikinami pertekliniai ribojimai labiausiai kliūnantys Europos Komisijai.

EK niekas iki šiol deramai nepaaiškino apie stipraus alaus didelėse pakuotėse paplitimo mąstą Lietuvoje ir daromą žalą visuomenei. Tokią statistiką esame pateikę Seimo Sveikatos reikalų komitetui. Europos šalyse į vakarus nuo Lietuvos alus tokiose pakuotėse, kaip 2 ar 2,5 litro PET buteliai, neparduodamas. Ši problema baigiasi ties Lietuvos-Lenkijos siena.

Stiprus alus (stipresnis nei 6 proc.) daugelyje šalių, išskyrus Belgiją, užima labai nereikšmingą rinkos dalį. O ir pačioje Belgijoje toks alus parduodamas tik mažose pakuotėse. Deja, Lietuvoje, kaip rodo rinkos tyrimų bendrovės „AC Nielsen“ tyrimai, alaus nuo 7,5 iki 8,4 proc. stiprumo net 87,8 procentai parduodama išskirtinai didelėse pakuotėse (2–2,5 litrų plastikinėse pakuotėse – „bambaliuose“).

Todėl, mūsų manymu, EK tiesiog neįsivaizduoja problemos mąsto. Jau esame anksčiau įvairioms institucijoms pateikę kainodaros palyginimų, iš kurių matyti, kad stiprus alus didelėse pakuotėse yra vienas pagrindinių girtuokliavimo šaltinių.

Siūlome įstatymą keisti:
- alų, alaus mišinius, sidrą ir alkoholinius kokteilius, stipresnius nei 7,5 proc. alkoholio tūrio, mažmeninėje prekyboje būtų galima parduoti ne didesnėse nei 0,5 litro pakuotėse.

Tai panaikintų EK susirūpinimą, jog Lietuva riboja stipraus alaus pardavimą savo rinkoje – visose ES šalyse, išskyrus Latviją, stiprus alus pilstomas tik į mažas, iki 0,5 litro, pakuotes. Tuomet ir Lietuvos ir ES aludariai galės parduoti bet kokio stiprumo alų, kurio vartojimas dėl mažos pakuotės bus kur kas mažiau pavojingas.

Norime atkreipti dėmesį, kad alus, o ypač sidras ir alkoholiniai kokteiliai, net ir silpnesni nei 7,5 proc. alkoholio tūrio, didelėse pakuotėse didina žalingą ir pavojingą vartojimą. Todėl reikėtų palikti pakuotės dydžio ribojimą, atsisakant bereikalingų ribojimų – draudimo parduoti alų dideliuose suvenyriniuose stikliniuose arba keraminiuose buteliuose ir metalinėse statinėse.

Taip pat būtina įvesti pakuotės ribojimą spirituotam vaisių-uogų vynui, nes pastarasis greitai užpildytų atsiveriančią nišą pigaus alkoholio rinkoje, bei įvairiems mišiniams, kuriais prisidengiant būtų bandoma didelėse pakuotėse parduoti sidrą ir alkoholinius kokteilius, kurie yra ypač patrauklūs jaunimui.

EK priekaištauja Lietuvai dėl alaus pakuotės ribojimo, tačiau alus iš ES į Lietuvą didelėse PET pakuotėse nevežamas, nes toks ten paprasčiausiai negaminamas. Ta pati EK deja Lietuvos aludariams negali niekuo padėti apsiginti nuo „dempinginio“ alaus su nuliniu importo tarifu iš Baltarusijos, Ukrainos ar Rusijos. Ne kartą kreipėmės į įvairias institucijas dėl iš valstybinės Baltarusijos alaus daryklos masiškai importuojamo alaus lietuviškomis etiketėmis, ir būtent didelėse PET pakuotėse. Pakuotės ribojimas ribotų importą iš trečiųjų šalių (Baltarusijos), bet ne iš ES.
Sąmokslo teorija, kad įstatymas yra naudingas didiesiems aludariams yra visiškai neteisinga, nes beveik 80 procentų didžiųjų alaus pakuočių ("bambalių") rinkos sudaro trijų didžiųjų Lietuvos aludarių parduodamas alus, o sidrą didelėse pakuotėse gamina tik didieji aludariai arba kiti stambūs gėrimų rinkos dalyviai.

Siekiame ne atšaukti įstatymą, o jį taisyti taip, pašalinant kai kuriuos nelogiškus draudimus, kaip pardavimai dideliuose stikliniuose arba keraminiuose suvenyriniuose buteliuose, pardavimai metalinėse statinėse; naikinant draudimą parduoti stiprų alų net ir mažose pakuotėse; taip pat išplečiant ribojimo apimtį taip, kad negalima būtų pardavinėti sidro ar alaus kokteilių didelėse pakuotėse, pervadinant juos fermentuotų gėrimų mišiniais; panaikinti galimybę stipraus alaus "bambalį" pakeisti "vaisiuko bambaliu".
 


 

                     

Ar jums jau yra 20 metų?
Lietuvos aludarių gildija
Atsiprašome,
bet į šią internetinę svetainę gali patekti tik tie asmenys, kurie jau yra sulaukę 20 metų.