NAUJIENOS

Lietuvoje pirmą kartą vyks Nacionalinis aludarystės egzaminas
Lietuvoje pirmą kartą vyks Nacionalinis aludarystės egzaminas

 „Dažnai juokaujama, kad Lietuvoje gyvena trys milijonai krepšinio ir tiek pat alaus ekspertų – visi jie labai gerai žino, kaip bet kokiomis aplinkybėmis pralaužti gynybą ir pataikyti į krepšį bei kaip turi būti verdamas ir koks yra geras alus. Dėl to iš pradžių juokais, o paskui visai rimtai sugalvojome pirmą kartą Lietuvos istorijoje surengti unikalų aludarystės egzaminą ir patikrinti trijų milijonų ekspertų žinias“, – sako „Utenos alaus“ daryklos vadovas Marius Šveistrys.

  

Aludarystės ekspertas – į Alaus akademiją

   Nacionalinį aludarystės egzaminą sudarys dvi dalys – teorinė ir praktinė. Iš pradžių – gegužės 17 dieną – specialiai sukurtoje interneto svetainėje www.alausegzaminas.lt egzamino dalyviai atsakinės į teorinius klausimus apie šiuolaikinę aludarystę – per 45 minutes jie turės atsakyti į 30 klausimų. Iš visų pateikusių atsakymus 30 geriausiai pasirodžiusiųjų pateks į finalą. Finalininkai bus pakviesti į praktinę Nacionalinio aludarystės egzamino dalį, kuri birželio 1 dieną vyks „Utenos alaus“ darykloje esančiame Šiuolaikinės aludarystės centre.

 „Praktinės egzamino dalies metu geriausieji iš geriausių galės praktiškai pasitikrinti savo žinias apie alų ir jo gamybą: vyks speciali ekskursija, profesionali degustacija ir susipažinimas su skonio voratinkliais bei praktinis žinių patikrinimas. Nacionalinio aludarystės egzamino nugalėtojui – tikram alaus ir aludarystės ekspertui – bus suteikta neeilinė galimybė apsilankyti Alaus akademijoje Didžiojoje Britanijoje (http://www.beeracademy.co.uk/). Ten jis bus mokomas alaus ir maisto derinimo ypatumų, detaliai susipažins su skirtingo alaus gamyba ir išmoks alaus degustavimo meno“, – pasakoja M. Šveistrys.
 
   
Keičia visuomenės supratimą
 

  Moderniausioje Baltijos šalyse „Utenos alaus“ darykloje veikiančio Šiuolaikinės aludarystės centro tikslas – gerinti visuomenės supratimą apie alaus gamybą ir jo vartojimo kultūrą, supažindinti su šiuolaikine aludaryste ir griauti iš piršto laužtus mitus apie ją. Centre išsamiai pristatomas šiuolaikinis alaus gamybos procesas – nuo kokybiško į daryklą atkeliaujančio salyklo, tyro vandens iš nuosavo gręžinio iki pat išpilstymo. Centre taip pat veikia interaktyvi „Utenos alaus“ daryklos istorijos ekspozicija, o pageidaujantys gali dalyvauti profesionalioje alaus degustacijoje. Nacionalinis aludarystės egzaminas – vienas iš šio modernaus centro projektų.

 „Utenos alaus“ daryklos vadovo teigimu, dalis visuomenės nepagrįstai įsibaiminusi šiuolaikinių technologijų įvairiose srityse, ypač maisto pramonėje. Ne išimtis ir aludarystė, kuriai priskiriama iš piršto laužtų mitų.
 
„Norime atverti vartotojams akis ir pasakyti, kad šiuolaikinė aludarystė nėra baubas ir juo labiau nėra sintetika. Šiuolaikinė aludarystė apima visa tai, kas yra geriausia tradicinėje aludarystėje, ir papildo ją šiuolaikinėmis technologijomis, kokybės kontrole bei naudoja tik aukščiausios kokybės žaliavas. Modernioje darykloje alus verdamas iš tų pačių natūralių žaliavų kaip ir senovėje – salyklo, apynių, mielių ir vandens. Iš esmės nesiskiria ir procesas: alus verdamas uždarame katile, fermentuojamas, brandinamas ir galiausiai išpilstomas. Skirtumas tas, kad norėdami savo vartotojams garantuoti ne tik gero, bet ir visuomet tokio pat skonio alų, privalome naudojamas žaliavas ir procesus labai kruopščiai tikrinti“, – sako M. Šveistrys.

 


 

                     

Ar jums jau yra 20 metų?
Lietuvos aludarių gildija
Atsiprašome,
bet į šią internetinę svetainę gali patekti tik tie asmenys, kurie jau yra sulaukę 20 metų.