NAUJIENOS

Sostinėje praeivius šokiravo girto vairuotojo kapas
Sostinėje praeivius šokiravo girto vairuotojo kapas

Ketvirtadienio rytą Vilniaus senamiestyje išdygo gedulingais vainikais išpuoštas kapas. Užrašas ant kryžiaus skelbia, kad tai – girto vairuotojo kapas. Tokia netradicine socialine akcija barų gausioje Islandijos gatvėje Lietuvos aludarių gildija siekia atkreipti visuomenės dėmesį į vairavimo išgėrus problemą.

Simbolinį kapą dengia tikri laidotuvių vainikai su neblaivių vairuotojų pasiteisinimo frazėmis, kurias akcijos iniciatoriams padėjo surinkti Lietuvos kelių policijos pareigūnai.
„Priemonės drastiškos, tačiau sarkazmo ėmėmės, nes kitoks tonas spręsti šią socialinę problemą atrodo neveiksmingas. Reikia šokiruoti, rodyti žiaurias neatsakingo elgesio pasekmes – kad priverstume žmones pakeisti lengvabūdišką požiūrį į šį nusikaltimą“, – sako Saulius Galadauskas, akciją inicijavusios Lietuvos aludarių gildijos prezidentas.

Dėl girtų vairuotojų kaltės Lietuvoje vien pernai žuvo 27, sužeisti 374 žmonės. 2012 m. iš viso išaiškinta 12.164 atvejai, kai transporto priemonę vairavo neblaivūs vairuotojai, rodo Policijos departamento duomenys.

Lietuvos aludarių gildijos vykdomoje akcijoje „Nevairuok išgėręs“ išrinkta 12 frazių, kuriomis teisinasi išgėrę vairuotojai. Už visas šias frazes dvi savaites buvo galima balsuoti internete. Penkios daugiausia balsų surinkusios frazės panaudotos instaliacijai – jos užrašytos ant autentiškų laidotuvių vainikų kaspinų.
„Iš tokių vairuotojų pasiaiškinimų matyti, kad visuomenė vis dar per atlaidžiai žiūri į vairavimą išgėrus. Žmonės savo kaltės nepripažįsta, jie sugalvoja keisčiausių, absurdiškiausių pasiteisinimų“, – sako S. Galadauskas.

Balsavusieji absurdiškiausiu išrinko pasiteisinimą - „Kojos nelaiko, todėl vairuoju“, kurį pažymėjo 36 proc. Kitos populiarios frazės: „Gėriau tik vieną bokalą alaus“ (15 proc.), „Turėjęs namo parvežti draugas prisigėrė labiau už mane“ (12 proc.), „Suvalgiau prasto maisto, išgerti reikėjo dezinfekcijai“ (10 proc.), „Naktį bijojau eit iki namų, o grįžti automobiliu atrodė saugiau“ (7 proc.)

Tikimasi, kad žmonėms ši akcija padarys poveikį – ne veltui pasirinkta ir gatvė, kurioje įsikūrę nemažai barų ir kai kurie lankytojai į juos atvažiuoja automobiliais. Organizatoriai pabrėžia, kad ši akcija jokiu būdu nėra nukreipta prieš pačius barus ar juos valdančias įmones.

„Akcija siekiame atkreipti ir aplinkinių dėmesį, tų, kurie nepasistengia atkalbėti savo draugų ar pažįstamų sėsti prie vairo išgėrus. Akcija skirta ir tiems, kurie neretai dar ir patys leidžiasi pavežami girto vairuotojo. Mes visi turime būti sąmoningi ir nepakantūs, kitaip realių pokyčių neįvyks. Kaip matome, vien išoriniai draudimai, be vidinių elgesio pokyčių, situacijos iš esmės nepakeičia“, – sako S. Galadauskas.

Išsiskirianti instaliacija keliaus ir po kitus Lietuvos miestus, visuomenės dėmesį į šią problemą bus stengiamasi atkreipti ir lauko reklamos stenduose bei žiniasklaidoje.
Instaliacija šiandien, birželio 27 d., sostinės Islandijos gatvėje stovės visą dieną, iki vidurnakčio. Ją gali apžiūrėti visi norintiieji.   


 

                     

Ar jums jau yra 20 metų?
Lietuvos aludarių gildija
Atsiprašome,
bet į šią internetinę svetainę gali patekti tik tie asmenys, kurie jau yra sulaukę 20 metų.