NAUJIENOS

Ispanijos vyriausybė apsisprendė – akcizo mokesčio lengvajam alkoholiui nedidina

Pagal pirmadienį įsigaliojusias įstatymo pataisas, Ispanijoje akcizo mokestis alkoholiui pakilo 10 procentų – nuo 8,3 euro gryno alkoholio litrui iki 9,13 euro gryno alkoholio litrui. Vis dėlto pietinės Europos šalies vyriausybė griežtai atsisakė papildomai apmokestinti silpnuosius (mažiau nei 10%) alkoholinius gėrimus – pirmiausia alų, vyną ir ispanų nacionalinį gėrimą – sangriją.

Šia iniciatyva, kuria papildomai apmokestinamas ir tabakas, tikimasi papildomai į biudžetą surinkti iki 700 milijonų eurų pajamų per metus.
Anot Ispanijos karaliaus pasirašyto dekreto, pakeltas mokestis suteiks naujų pajamų šalies biudžetui ir bus svarbus instrumentas, tarnaujantis šalies politikai sveikatos apsaugos atžvilgiu. Iki šiol Ispanija turėjo vienus iš mažiausių mokesčių stipriajam alkoholiui Europoje.

Pripažinta, kad alkoholio ir tabako apmokestinimas gali turėti tiesioginės įtakos vienai iš įtakingiausių Ispanijos ekonomikos šakų – turizmo industrijai, visų pirma viešbučių, restoranų ir kavinių verslo segmentui.

Ispanijos svetingumo sektoriaus federacija (The Spanish Federation of Hospitality) ir Ispanijos aludarių asociacija (Brewers of Spain) paskelbė bendrą pranešimą, pagal kurį pasveikino „strateginį“ šalies vyriausybės sprendimą dėl ekonomikos segmento, kuris, jų duomenimis, Ispanijos vyriausybei per mokesčius iš viso atneša per 5 mlrd. eurų.
„Dabartinėje ekonomikos būklėje svarbu išlaikyti vartojimą, darbo vietas ir įplaukas biudžetui per pridėtinės vertės ir pajamų mokestį, prie kurio prisideda alkoholiniai gėrimai“, – bendrame pranešime pareiškė Ispanijos restoranų savininkai ir Ispanijos aludariai.

„Tai nepakenčiamas, bet reikalingas sprendimas“, – sakė Ispanijos finansų ministras Kristobalis Montoro (Cristobal Montoro). Anot jo, mokesčio pakėlimas – tai dalis Europos Sąjungos spaudimo subalansuoti šalies biudžetą, kad Ispanijos BVP deficitas iki 2016 metų neviršytų 2.8%.

Tarp Vyriausybės pasiūlytų žingsnių – mokestinės nuolaidos smulkiajam verslui, Ispanijai išgyvenant antrąją recesiją per penkerius metus, tuo metu kai Tarptautinis valiutos fondas ir Europos komisija primygtinai šaliai siūlo didinti biudžeto pajamas, kurios yra 8% mažesnės nei Europos vidurkis.

„Ispanijos vyriausybė supranta, kad akcizo didinimas alui turėtų tiesioginę neigiamą įtaką šalies darbo vietoms šalies turizmo ir maitinimo sektoriuje. Šis faktas ne kartą įrodytas įvairių šalių pavyzdžiu. Ispanija brangina savo įvažiuojamo turizmo industriją, todėl priima apgalvotus ir racionalius sprendimus. Akcizo didinimas alui tiesiogiai atsiliepia ir atsilieps bet kurios šalies viešbučių, restoranų ir kavinių verslui. Augantis akcizas – neišvengiamai prarandamos darbo vietos. Ir mes, Lietuvos aludariai, pasisakome už darbo vietas mūsų žemdirbiams, salyklo perdirbėjams, mūsų viešojo maitinimo ir turizmo įmonėms. Juk norime, kad Lietuvos miestuose ir provincijoje žmonės dirbtų vadybininkais ir virtuvės šefais, o ne kontrabandininkais ar pilstuko perpardavinėtojais“, – sakė Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas.


 

                     

Ar jums jau yra 20 metų?
Lietuvos aludarių gildija
Atsiprašome,
bet į šią internetinę svetainę gali patekti tik tie asmenys, kurie jau yra sulaukę 20 metų.