NAUJIENOS

Girto vairuotojo kapas – jau Kaune
Girto vairuotojo kapas – jau Kaune

Šiandien į Kauną perkeltas girto vairuotojo kapas, kuris jau sulaukė visuomenės susidomėjimo sostinėje. Vainikais ir eglišakiais išpuošta instaliacija pastatyta šalia Rotušės aikštės, aplink kurią išsibarsčiusiuose baruose vakarais vyksta linksmybės, taip pat gausu žmonių ir dienos metu. Lietuvos aludarių gildija taip tikisi atkreipti ir kauniečių dėmesį į žiaurias vairavimo išgėrus pasekmes.

„Neabejoju, kad Kaune mūsų netradicinė akcija prieš vairavimą išgėrus taip pat sulauks dėmesio. Juk problema opi ir čia, ne tik sostinėje. Raginame visus kauniečius būti socialiai atsakingais ir nepatirti tokių pasekmių, apie kurias drastiškai įspėja instaliacija“, – sako Saulius Galadauskas, Lietuvos aludarių gildijos prezidentas.
Vairuotojo kapas Kaune, šalia Rotušės aikštės (Rotušės g. 4), stovės šiandien iki vakaro 22 val.

Instaliacija Kaune išpuošta vainikais, ant kurių surašyti neblaivių vairuotojų pasiteisinimai: „Kojos nelaikė, todėl važiavau“; „Gėriau tik vieną bokalą alaus“; „Turėjęs namo parvežti draugas prisigėrė labiau už mane“; „Suvalgiau prasto maisto, išgerti reikėjo dezinfekcijai“; „Naktį bijojau eit iki namų, o grįžti automobiliu atrodė saugiau“.
Frazes akcijos iniciatoriai surinko padedami Lietuvos kelių policijos pareigūnų, o interneto vartotojai išrinko 5 įsimintiniausias, kvailiausias, absurdiškiausias. Visus vairuotojų pasiteisinimus galima sužinoti atėjus prie instaliacijos – jie surašyti informacinėje lentelėje.

„Tos frazės skamba ir sarkastiškai, ir liūdnai, kai supranti, jog taip teisinasi žmonės, nejaučiantys atsakomybės ir kaltės net sugauti policijos pareigūnų. Todėl ir mūsų priemonės tokios drastiškos, kad padėtume žmonėms susivokti, jog lengvabūdiškumas už vairo atneša skaudžių pasekmių“, – sako S. Galadauskas.
Dėl girtų vairuotojų kaltės Lietuvoje vien pernai žuvo 27, sužeisti 374 žmonės. 2012 m. iš viso išaiškinti 12.164 atvejai, kai transporto priemonę vairavo neblaivūs vairuotojai, rodo Policijos departamento duomenys.
Lietuvos aludarių gildijos akcijos „Nevairuok išgėręs“ instaliacija praeitą savaitę stovėjo Vilniuje, barų gausioje sostinės Islandijos gatvėje. Nuo ryto iki vidurnakčio pro šalį einantys praeiviai sustodavo šalia instaliacijos sutrikę, daugelis fotografavo. Nuotraukas į socialinius tinklus kėlė net kai kurių toje gatvėje įsikūrusių barų vadovai, palaikydami šią socialinę akciją.

Primename, kad prieš barus ar juos valdančias įmones ši akcija nėra nukreipta. Ji skirta kelti visos visuomenės sąmoningumo lygį.

 


 

                     

Ar jums jau yra 20 metų?
Lietuvos aludarių gildija
Atsiprašome,
bet į šią internetinę svetainę gali patekti tik tie asmenys, kurie jau yra sulaukę 20 metų.