NAUJIENOS

Neblaivaus vairuotojo kapas persikėlė į Klaipėdą
Neblaivaus vairuotojo kapas persikėlė į Klaipėdą

 Vilniuje ir Kaune gyventojus sukrėtęs neblaivaus vairuotojo kapas artėjant savaitgaliui persikėlė į pajūrį. Vairavimo išgėrus pasekmes drastiškai vaizduojančią instaliaciją šiandien pamatyti galima Klaipėdoje, Žvejų gatvėje, ties Karlskronos aikšte. Akciją inicijuojanti Lietuvos aludarių gildija taip ragina lietuvius ir pajūryje linksmintis atsakingai.

„Klaipėdoje vairavimo išgėrus problema tokia pat aktuali, kaip Vilniuje ar Kaune. Tuo labiau, kad vasarą čia su automobiliais suplūsta būriai poilsiautojų. Mes siekiame atkreipti dėmesį ne tik tų, kurie yra vairavę neblaivūs, bet ir tų, kurie pro pirštus žiūri į tokį neatsakingą artimųjų, draugų, kolegų elgesį. Siekiame prisidėti prie visuomenės sąmoningumo kėlimo, skatiname keisti požiūrį ir netoleruoti vairavimo išgėrus“, – sako Saulius Galadauskas, Lietuvos aludarių gildijos prezidentas.

Instaliacija Klaipėdoje, kaip ir sostinėje bei Kaune, padabinta vainikais, ant kurių surašyti neblaivių vairuotojų pasiteisinimai. Juos akcijos iniciatoriai surinko padedami Lietuvos kelių policijos pareigūnų, o interneto vartotojai išrinko 5 įsimintiniausias frazes: „Kojos nelaikė, todėl važiavau“; „Gėriau tik vieną bokalą alaus“; „Turėjęs namo parvežti draugas prisigėrė labiau už mane“; „Suvalgiau prasto maisto, išgerti reikėjo dezinfekcijai“; „Naktį bijojau eit iki namų, o grįžti automobiliu atrodė saugiau“. Šie ir kiti vairuotojų pasiteisinimai surašyti informacinėje lentelėje šalia instaliacijos.

„Nerimą kelia tai, kad žmonės lengvabūdiškai vertina savo nusikalstamą elgesį. Net sugauti policijos pareigūnų jie dažnai nepripažįsta savo kaltės ir neprisiima atsakomybės, o bando absurdiškai pasiteisinti. Kai kurie galbūt mano, jog išgėrė nedaug ir jų gebėjimo vairuoti alkoholis nepaveikė. Tačiau įrodyta, kad ir nedidelis alkoholio kiekis kraujyje daro įtaką žmogaus reakcijai. O kelyje kartais net sekundės dalis yra lemtinga“, – sako S. Galadauskas.

Dėl girtų vairuotojų kaltės Lietuvoje vien pernai žuvo 27, sužeisti 374 žmonės. 2012 m. iš viso, Policijos departamento duomenimis, išaiškinti 12.164 atvejai, kai transporto priemonę vairavo neblaivūs vairuotojai.

Lietuvos aludarių gildijos akcijos „Nevairuok išgėręs“ instaliacija praeitą savaitę stovėjo Vilniuje, barų gausioje sostinės Islandijos gatvėje, užvakar – Kaune, šalia Rotušės aikštės.
Neblaivaus vairuotojo kapas Klaipėdoje, Žvejų gatvėje šalia Karlskronos aikštės stovės šiandien iki 18 val. Šia gatve praeina gausūs būriai žmonių, kurie traukia į Senamiestį, pravažiuoja automobiliai, tad Lietuvos aludarių gildija tikisi, jog instaliacija atkreips daugelio klaipėdiečių ir miesto svečių dėmesį į šią socialinę problemą.

 

     


 

                     

Ar jums jau yra 20 metų?
Lietuvos aludarių gildija
Atsiprašome,
bet į šią internetinę svetainę gali patekti tik tie asmenys, kurie jau yra sulaukę 20 metų.