NAUJIENOS

Drastiško alaus akcizo kėlimo idėjos atsisakyta

Po ketvirtadienį įvykusio Vyriausybės vadovo Algirdo Butkevičiaus ir aludarių bei Legalaus verslo aljanso atstovų susitikimo Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas teigė, jog drastiško alaus akcizo kėlimo idėjos buvo atsisakyta.

Anot S. Galadausko, premjeras Algirdas Butkevičius įsiklausė į aludarių argumentus ir įvertino priimamų sprendimų pasekmes verslui. Premjeras ketvirtadienį po susitikimo su aludariais paskelbė, kad akcizą alui ketinama didinti, tačiau tai bus daroma nuosekliai artimiausius penkis metus.

„Valdžios ir verslo dialogo kartais trūksta, tačiau šiuo atveju premjeras Algirdas Butkevičius išgirdo ir įvertino alaus gamintojų išsakytus argumentus. Manome, kad Vyriausybės vadovas priėmė protingą ir pagrįstą sprendimą, kurio dėka bus išvengta masinių atleidimų alaus pramonėje ir su ja susijusiose verslo šakose“, – sakė S. Galadauskas.

Gildijos vadovas teigė, kad sprendimai dėl konkrečių akcizo kėlimo dydžių bus priimti ne anksčiau nei bus pradėtas svarstyti 2015 metų biudžetas.

„Džiaugiamės argumentuotu dialogu su Premjeru, kuris veda į kompromisą. Tokie sprendimai labai svarbūs Utenai, Biržams, Pasvaliui, Panevėžiui, Pakruojui ir kitiems Lietuvos rajonams – alaus pramonė šiuose kraštuose yra vienas didžiausių darbdavių ir ūkio variklių. Po staigaus mokesčių kėlimo šių žmonių darbo vietas galėjo perimti kitų šalių alaus gamintojai. Sveikiname tai, kad premjeras šįkart atsižvelgė į visos šalies ekonominius interesus“, – teigė S. Galadauskas.

S. Galadauskas priminė, kad importuojant alų sukuriama 10 kartų mažiau darbo vietų, nei gaminant, todėl staigus ir ženklus alaus akcizo kėlimas būtų neigiamai paveikęs ne tik pramonės darbuotojus, tačiau ir tai, kiek mokesčių sumokama valstybei.

„Alaus pramonė ir su ja susijusios įmonės valstybei kasmet sumoka daugiau nei pusę milijardo litų mokesčių – tai akcizai, PVM, pajamų mokesčiai. Tačiau alaus rinka smunka jau trejus metus iš eilės – tuo pačiu kasmet yra surenkama ir mažiau alaus akcizo. Aludariai supranta valstybės poreikius ir neprieštarauja, kad akcizas būtų didinamas, tačiau tai turi būti daroma protingai ir nuosekliai. Tik taip verslas gali planuoti būsimas veiklos apimtis, investicijas ir darbo vietų poreikį“, – sakė S. Galadauskas.

Gildijos vadovas pastebėjo, kad sprendimas drastiškai nekelti mokesčių yra gera žinia ir Lietuvos ūkininkams bei salyklo gamintojams – jei Lietuvos alaus pramonė išvengs staigių nuosmukių, išliks gamyboje naudojamų žaliavų poreikis. Alaus pramonėje kasmet sunaudojama apie 60 tūkst. tonų salyklo, reikia maždaug 15 tūkst. hektarų pasėlių.

„Dalyvavimas alaus gamybos grandinėje yra pagrindinis pajamų šaltinis šimtams Lietuvos ūkininkų – tiek stambiųjų, tiek smulkiųjų“, – pastebėjo S. Galadauskas.

Skaitykite daugiau:
 Drastiško alaus akcizo kėlimo idėjos atsisakyta | Alfa.lt http://www.alfa.lt/straipsnis/15635170/drastisko-alaus-akcizo-kelimo-idejos-atsisakyta#.UxB7Q-OSyu9#ixzz2ucMKsksE


 

                     

Ar jums jau yra 20 metų?
Lietuvos aludarių gildija
Atsiprašome,
bet į šią internetinę svetainę gali patekti tik tie asmenys, kurie jau yra sulaukę 20 metų.