NAUJIENOS

Užstatas startavo: į taromatus jau galima mesti daugkartinius alaus ir giros butelius
Užstatas startavo: į taromatus jau galima mesti daugkartinius alaus ir giros butelius

Nuo šiandien, vasario 1 d., Lietuvoje pradėjo veikti vienkartinių gėrimų pakuočių užstato sistema. Tiesa, kol kas užstato ženklu pažymėtų vienkartinių gėrimų pakuočių parduotuvėse dar nėra, tačiau į taromatus jau galima mesti daugkartinius stiklinius alaus ir giros butelius – tuos, kuriuos parduotuvės iki šiol supirkdavo tik rankiniu būdu.

„Vasario 1 d. yra simbolinė užstato sistemos starto diena. Vartotojai, šiandien atėję į parduotuves, ko gero, dar negalės įsigyti gėrimų vienkartinėse užstatinėse pakuotėse – jas gamintojai ir importuotojai nuo vasario 1 d. dar tik pradeda tiekti į parduotuves. Tačiau vasario antroje pusėje rinkoje jau turėtų būti didelis kiekis vienkartinių užstatinių gėrimų pakuočių“, – šiandien Vilniuje vykusiame užstato sistemos atidarymo renginyje kalbėjo Gintaras Varnas, VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ generalinis direktorius. Pasak jo, gyventojams naudotis naująja užstato sistema turėtų būti paprasta.
„Tikime, kad Lietuvos gyventojai dalyvauti užstato sistemoje jau yra pasirengę, juk šalyje 10 metų veikia daugkartinių stiklinių gėrimų butelių užstato sistema, nuo vasario ji tiesiog pasipildė dar ir vienkartine stikline, metaline bei PET gėrimų pakuote“, – dėstė p. Varnas. Jis skaičiuoja, kad „senoje“ daugkartinių stiklo butelių sistemoje per metus apsisukdavo apie 100 mln. vnt. taros, o nuo šiandien startavus ir vienkartinės pakuotės užstato sistemai, prie šios skaičiaus prisidės dar apie 600 mln. vnt. pakuočių – skardinių, PET ir vienkartinių stiklo butelių.
 
Taromatai jau įjungti
 
Šiuo metu šalies parduotuvėse yra įrengta apie 450 taromatų, į kuriuos vartotojai gali grąžinti gėrimų pakuotes. Nors užstatinių vienkartinių gėrimų pakuočių prekyboje dar nėra, taromatams darbo bus – nuo šiandien į taromatus jau galima mesti daugkartinius stiklinius alaus bei giros butelius ir susigrąžinti 10 ct. užstatą. Planuojama, kad iki balandžio pabaigos šalies parduotuvėse bus įrengta iš viso 1.000 taromatų.
 


 

                     

Ar jums jau yra 20 metų?
Lietuvos aludarių gildija
Atsiprašome,
bet į šią internetinę svetainę gali patekti tik tie asmenys, kurie jau yra sulaukę 20 metų.