NAUJIENOS

„Švyturys“ paaiškino, kodėl ištirpo pelnas
„Švyturys“ paaiškino, kodėl ištirpo pelnas

„Švyturio – Utenos alaus“ pardavimo pajamos 2015 m. buvo 127,618 mln. Eur, – tai yra apie 10% mažesnės, nei 2014 m., kai jos siekė 142,001 mln. Eur.

„Mūsų pardavimų pajamos su mokesčiais 2015 m. buvo 146,5 mln. Eur. Tai 7% mažiau negu užpernai, tačiau pajamos iš įprastinės įmonės veiklos – gėrimų gamybos ir prekybos – išliko tame pačiame lygyje kaip 2014 m. Apyvarta pernai buvo mažesnė nei užpernai, nes 2014 m. rezultatą padidino tais metais parduotas Klaipėdos sandėlis“, – aiškino p. Viršilas.

Pelnas traukėsi kartais

ŠUA grynasis pelnas pernai sudarė 1,483 mln. Eur ir buvo beveik 7 kartus mažesnis, nei užpernai, kai jis siekė 10,246 mln. Eur.

„Įmonės veiklos pelningumas išliko nepakitęs, o grynajam pelnui įtaką darė pagal privalomą „Carlsberg“ reikalavimą įvykdytas ŠUA kontroliuojančios bendrovės UAB „Švyturys-Utenos alus Holding“ veiklos nutraukimas ir dėl to patirtos sąnaudos“, – teigė ŠUA vadovas.

Anot jo, grynąjį pelną mažino ir kilę mokesčiai. „Vien akcizo mokesčio „Švyturys-Utenos alus“ pernai sumokėjo 18,9 mln. Eur, t.y. 16,8% daugiau nei 2014 m., o visa įmonės praėjusių metų mokesčių suma siekė 34,23 mln. Eur“, – vardijo p. Viršilas.

ŠUA pernai pagamino ir pardavė 188,7 mln. l įvairių gėrimų – tai 2% daugiau nei 2014-tais.

Anot p. Viršilo, Lietuvoje alaus buvo parduota tiek pat, kiek 2014 m. – 108 mln. l. Tačiau bendri ŠUA parduoti produkcijos kiekiai didėjo dėka 12,2% – iki 6,5 mln. Eur – kilusių ŠUA prekių ženklų eksporto apimčių, bei kitų kategorijų (gaiviųjų, energetinių gėrimų, sidro) pardavimų augimo.

Pagrindinės aludarės eksporto rinkos: Jungtinė Karalystė, Rusija, Baltarusija, Airija, Kinija, JAV, Lenkija, Afrikos šalys.

Prognozė: šiemet rinka trauksis

ŠUA vertinimu, pernai visa Lietuvos alaus rinka sumenko 0,6% – daugiausiai dėl prastų vasaros orų ir emigracijos.

VŽ rašė, kad pernai ŠUA viešai suabejojo tyrimų bendrovės „Nielsen“ pateikiamais duomenimis apie alaus rinką ir komentuodama rinką remiasi įmonėje dirbančių analitikų duomenimis, tad „Nielsen“ ir ŠUA pateikiami vertinimai gali skirtis. Pvz., ŠUA teigė, kad alaus rinka Lietuvoje pernai per devynis mėnesius traukėsi, tačiau „Nielsen“ ir kai kurių kitų aludarių vertinimu, ji augo.

ŠUA vertinimu, per pirmus 3 šių metų mėnesius alaus Lietuvos alus rinka sumenko 3,3%.

„Tikimės geresnio vasaros sezono nei pernai, tačiau toliau prastėjanti demografinė padėtis, akcizų tarifų bei vasarį įvestos depozito sistemos daroma įtaka galutinei vartotojo mokamai kainai greičiausiai šiemet lems nežymų alaus rinkos susitraukimą – iki 1,8%“, – kalbėjo Aušra Vasiljevienė, ŠUA pardavimų direktorė.

Alus brango 4%

Kaip tris daugiausiai šių metų rezultatams įtakos turėsiančius veiksnius p. Viršilas minėjo nuo kovo mėnesio dar 8% padidėjusius akcizus, kurie „kelia kainas ir mažina alaus pardavimus“, vasarį šalyje pradėjusią veikti depozito sistemą bei „Lidl“ atėjimą į mažmeninės prekybos rinką.

„Dėl Lidl“ aludariams yra ir pliusų ir minusų. Pliusas, kad rinka decentralizuojasi ir mes mažiau priklausysime nuo vieno didelio dalyvio, o minusas – jei naujokas norės daugiau rinkos, gali kilti rinkos karai, o kare laimėtojų nebūna“, – kalbėjo jis.

  •  
  • VŽ rašė, kad kovo pradžioje buvo kilęs ŠUA ginčas su prekybos bangine „Maxima“, – nesutarus dėl pirkimo kainos, tinklas buvo trumpam sustabdęs naujus ŠUA alaus užsakymus, tačiau netrukus įmonės susitarė.

Pasak p. Viršilo, po šio ginčo alaus kainos „Maximose“ pasikeitė.

„Mūsų alus ten pabrango. Kaip žinia, vasario pirmą Lietuvoje atsirado vienkartinės taros depozitas, nuo kovo 1 kilo akcizas.“Maxima“ norėjo, kad mes sau prisiimtume depozito ir akcizo kaštus, dėl to kilo konfliktas, tačiau vėliau mes susitarėme. Alaus kaina kilo apie 4 % – tą rodo ir kovo statistika“, – sakė p. Viršilas.


Plačiau: 
http://vz.lt/sektoriai/agroverslas/2016/04/26/svyturys-paaiskino-kodel-istirpo-pelnas#ixzz470TKDYCp


 

                     

Ar jums jau yra 20 metų?
Lietuvos aludarių gildija
Atsiprašome,
bet į šią internetinę svetainę gali patekti tik tie asmenys, kurie jau yra sulaukę 20 metų.