NAUJIENOS

Gamintojų subsidijų užstato sistemai prireikė anksčiau nei planuota
Gamintojų subsidijų užstato sistemai prireikė anksčiau nei planuota

„Užstato sistema startavo puikiai, o gyventojai į taromatus grąžino daugiau pakuočių nei planuota. Tai rodo, kad pasirinktas modelis – patogus ir veiksmingas. Nors visiems gamintojams tai reiškia papildomas sąnaudas, tikime, kad subsidijos padės išlaikyti efektyviausią Europoje atliekų tvarkymo sistemą“, – sako Aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas.

Nuo šių metų lapkričio gamintojai ir importuotojai užstato sistemos administratoriui USAD mokės 2,5 euro cento už kiekvieną PET ir metalo (išskyrus aliuminį) pakuotę.

Anot S. Galdausko, nauji tarifai apsunkins šiuos finansinius metus gamintojams, kadangi jie nebuvo numatę lėšų užstato sistemai savo biudžete. O kitąmet planuojama, jog dėl užstato sistemos administravimo gėrimų gamintojų ir importuotojų sąnaudos išaugs 15 mln. eurų.

Gaminti produktus tausojant aplinką kainuoja, ir tai galioja ne tik gėrimų, bet ir automobilių, statybos, maisto pramonei. Šalies aludariai yra socialiai atsakingas verslas, kuris laikosi itin aukštų aplinkosaugos standartų, todėl šią atsakomybę turi prisiimti.

 „Suprantame, kad tai neišvengiama. Žinoma, buvo galima sukurti pigesnę ir ne tokią efektyvią sistemą. Vis dėlto, jeigu sistema būtų nepatogi vartotojui, mažėtų vartotojų sąmoningumas, rizikuotume prarasti pirkėjų pasitikėjimą, o tai būtų didesnė žala. Gyventojų aktyvumas rodo, kad pasirinktas brangesnis, tačiau efektyvesnis kelias yra teisingas. Juolab ši sistema funkcionuos dešimtmečius“, – sako S. Galadauskas. 


 

                     

Ar jums jau yra 20 metų?
Lietuvos aludarių gildija
Atsiprašome,
bet į šią internetinę svetainę gali patekti tik tie asmenys, kurie jau yra sulaukę 20 metų.